Jak pić cydr?

Poznaj smak cydru

Gdy czujesz potrzebę wypicia szklanki cydru jednym haustem to pamiętaj … nie jest to dobra droga, aby poznać jego walory. Ale nie zrozumcie nas źle - nie ma dobrej lub złej metody degustowania cydru. Każdy ma inaczej rozwinięte kubki smakowe i inaczej ocenia smak. Jeśli chcecie dobrze go uchwycić i rozpoznać spróbujcie się skoncentorwać i zapamiętać wszystkie nawet najbardziej abstrakcyjne doznania i skojarzenia.

Dzięki uprzejmości Piotra Machalicy, prezentujemy Wam sposób degustacji cydru w pięciu krokach.

Warto mieć pod ręką kartkę i długopis, aby zanotować swoje spostrzeżenia.


krok 1 , Przyjrzyj się uważnie

Przyjrzyj się uważnie

Mówi się, że ludzie jedzą oczami, więc zapewne też i piją. Przyjrzyj się jak wygląda płyn w szklance. Czy jest, jasny (słomkowy) czy ciemny (bursztynowy), przejrzysty sklarowany, czy też mętny złoty w kolorze. Zobacz, czy jest gazowany i zwróć uwagę na to jak gaz zachowuje się we wnętrzu kieliszka i na powierzchni trunku. Ta wstępna ocena może dać ci pojęcie o potencjalnych walorach cydru, który masz przed sobą. Próbując wielu cydrów dostrzeżesz analogie między wyglądem, a smakiem i już na pierwszy rzut oka będziesz mógł wnioskować z jakim cydrem masz do czynienia.


krok 2 , Powąchaj

Powąchaj

Smak i węch to podstawowe zmysły, pozwalające nam oceniać to co jemy i pijemy. W odróżnieniu od smaku, gdzie potrafimy odróżnić kilka podstawowych typów, człowiek może określić tysiące zapachów. Jeśli pijesz cydr z butelki pozbawiasz się mniej więcej 80% smaku gdyż tracisz tak zwany „nos”. Przelej cydr do kieliszka lub szklanki, Zakręć cydrem, aby uwolnić zawarte w nim aromaty i mocno się zaciągnij. Co czujesz? Może wyglądasz teraz dość pretensjonalnie - ale daj spokój - nikt nie patrzy, a to doznanie może zmienić sposób postrzegania smaku.


krok 3 , Weź łyk

Weź łyk

A przez łyk nie rozumiemy, łyczka. Weź pełne usta cydru, bo receptory, które będą odpowiadać za tę część smakowania znajdują się wszędzie w ustach, nie tylko na języku. Postaraj się aby trunek dostał się do górnej i dolnej części policzka, pod język. Poczuj gaz na jezyku. Zastanów się chwilę nad tym co wyczuwasz i się pozwól sobie na chwile delektowania się a potem...


krok 4 , Przełknij

Przełknij

Oczywiście możesz wypluć jak czynią to doświadczeni somelierzy, ale jeśli nie masz przed sobą 100 trunków do spróbowania śmiało zakończ kolejny ważny etap degustacji. Podczas przełykania w gardle poczujesz, gorycz, taninę oraz ocenisz długość utrzymywania się smaku. Dzięki temu paleta doznań stanie się kompletna.


krok 5 , Powtórz

Powtórz

Aby upewnić się, że wszystkie zmysły zostały zaspokojone, a żadne subtelności nie umknęły twojej uwadze, powtórz całość i ciesz się smakiem wspaniałych cydrów.

Nasze cydry

Cenimy pracę ludzi którzy wkładają całe serce w przygotowanie wspaniałych cydrów i pragniemy dzielić się z Wami owocami ich pracy. Każdy z nas ma subiektywne oczekiwania dotyczące smaku, zapachu, koloru, czy stopnia nagazowania. Naszą misją jest je nie tylko zaspokoić, ale także otworzyć drzwi do cydrowej przygody pokazując jak różne i wyjątkowe mogą być cydry. W zależności od miejsca, użytych jabłek i samego procesu produkcji, każdy jest inny i skrywa część duszy cydrownika.

Komponując cydrowe portfolio kierujemy się jakością, szlachetnością i finalnym smakiem wzbogaconym słoneczną barwą i aromatem. Chcemy aby gama naszych cydrów była jak najbogatsza, tak aby sprostać najbardziej wymagającym odbiorcom.

Gdzie kupisz cydr?

Lista sklepów i lokali, w których kupisz nasze cydry

Uncle and Nephew

Kontakt

Skontaktuj się z nami
Adres: ul. Rozbrat 44a, lok.120
00-419 Warszawa, Polska
Telefon: 799-026-808
E-mail: cydr@uncleandnephew.pl
WWW:

Godziny otwarcia: